Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Kalamiehen illallinen a'la carte Rantamäki

 

Tärkeä tiedotus alkuun!
Kalamiehen illallisen raaka-aineiden järjestely vaatii suunnatonta kärsivällisyyttä, varsinkin muualla kuin Inarin vesistöissä.

Aluksi uistellaan Inarilla hetki ja sitten jo paloitellaan 1,2 kg rautu ja 1,5 kg taimen sopiviksi annospaloiksi. Luonnollisesti kaikki muistavat ottaa retkelle mukaan voita, leipää, sipulia, ruokakermaa ja tarvittavan määrän ruokajuomia. Eihän tosi kalamieskään saa näitä uistelemalla. Yleensä muut virvokkeet kuten snapsit tulee mukaan joka tapauksessa.

Esivalmistelut: Paloitellaan taimen ja rautu reiluiksi paloiksi ( n. 8 cm ).
Suolataan kalat vaikka nyt.
Pilkotaan sipulit pieniksi palasiksi.
Pestään perunat valmiiksi kattilaan ja hieman suolaa joukkoon.
Kauniiseen kattaukseen riittää voipaketti ja leivät suoraan pussista.

 

Otetaan isoin paistinpannu mikä löytyy ja laitetaan reilusti voita. Sitten asetellaan kalapalaset kauniisti pannulle ja paistetaan ne niin, että kalasta nahka ruskistuu.
Sitten lisätään pieniksi pilkotut sipulin palaset kalapalojen väliin paistumaan.
Sipulin kypsyttyä hieman pienennetään lämpöä. Joukkoon lisätään kevyttä ruokakermaa ( 3 – 5 dl ) ja laitetaan perunat kiehumaan. Kalojen annetaan hautua hiljalleen noin 20 – 25 min. ja toivotaan, että kalat ja perunat ovat valmiita samaan aikaan. Tarkkaillaan tilannetta. 
Tällä välin katetaan pöytä valmiiksi ja otetaan snapsi tai pari , mutta jonkun pitää muistaa liedellä oleva maittava illallinen.
Helppoa. Muista saunoa ennen illallista! Ruoka on niin maittava, että uni maistuu.